Varför är min bok en klassiker

Det som gör denna bok till en klassiker är just att den har ett tema som alla kan relatera till, d.v.s fattigdom.
Alla har någonsin kännt fattigdom som t.ex när man vill köpa en grej fast man inte har råd med det. Det händer dagligen och kommer alltid att finnas eftersom alla kan inte vara miljonärer, köpa allt. Man känner igen sig i boken fast det är flera hundra år tillbaka som t.ex när Henning ska ut med en kompis och inte har råd med det. Det har hänt mig flera gånger att jag har spenderat bort alla mina pengar och inte har haft råd med vissa grejer som Henning.
Det känns som att man lever och dör för pengar eftersom pengar är allt. Om Henning hade pengar skulle inte boken var likadan den skulle ha en helt annan handling men då kanske han inte skulle hitta kärleken vem vet. Det kanske skulle handla om hur han blev utnyttjad eftersom han hade så mycket pengar.
En klassiker enligt mig är när en bok som behåller sitt värde och kan läsas om, om igen.
Fast det är flera hundra år tillbaka känner man igen sig och det där är en klassiker.
En klassiker ska ge oss en inblick i hur man levde då och i vilka förhållanden man levede i.
En klassiker ska ge oss kunskap om hur det var då som t.ex använde alla tandborste som nu.
En klassiker ska man kunna läsa nu och 50 år frammåt.

Tragisk Slut för kära Henning :/

Henning..
En av Hennings arbetskamrater ”Skräcken” gifter sig en dag med ”tvätt- Johanna”. Han kallas för Skräcken på grund av hans rysliga röst. Henning var bjuden till bröllopet och här träffade han Lotten, hans blivande hustru. Lotten föll för Henning därför att han inte var som andra män. Han drack inte sprit lika mycket som andra och han var lugnare. Lotten var en kvinna som ville alla väl. Hennes mamma var tvätterska, därför var Lotten mycket renlig av sig. Hon höll deras hus mycket rent. Det var väldigt ovanligt på den tiden med sån renlighet i fattigkvarteren.
Henning blev en god familjefar och satte familjen framför allt. Det var Lotten och hans fyra barn, som gjorde att Henning orkade slita från morgon till kväll.
Vart efter tiden går så börjar Henning få allt sämre hälsa, han blir orkeslös och är tvungen att vila ofta och vara hemma från arbetet, vilket gör att Lotten börjar hjälpa sin mamma Johanna med tvätten för att få ekonomin att gå ihop. Barnen hjälper även till med att klistra tvålkartonger åt Tekniska fabriken. Henning har utvecklar svår TBC och hans kropp orkar tillslut inte mera och ger upp. Han blir endast 33 år gammal och lämnar efter sig fyra barn och sin fru Lotten.

Tummen..
Han är en väldigt kreativ person och tänker ofta på en revolution som aldrig kommer. Tummen är en orädd, handelskraftig, framåt man som inte har en så seriös syn på livet, utan lever för dagen, handlar utan att tänka på konsekvenserna. Trots att Tummen skaffar familj är det viktigaste i hans liv drömmen om revolution. Tummen flirtar gärna med andra tjejer, trots det att han har en fru och barn.

Dalagänget..
Olle, hans fästmö Kerstin och Maja, är säsongsarbetare från Dalarna som kommer till Stockholm över vintern för att arbeta på stearinfabrik. Det är de som visar Henning tillrätta i staden, och hjälper honom starta ett nytt liv. Kerstin blir Hennings första kärlek, och bilden av henne hänger kvar vid honom under åren, och formar Hennings bild av sin drömflicka. När de återförenas många år senare har Olle blivit en alkholist, och Kerstin och Maja har slitit och formats av fattigdomens hårda slit, Henning tycker då att Kerstin inte alls såg ut som han kom ihåg henne, och att Matilda, hans fru, är mycket vackrare.


Klyftan

Nu och då: låt det vara 200 år tillbaka i tiden och 400 år frammåt så kommer det alltid att finnas skillnader mellan fattiga och rika. Boken lyfter fram dom rika som dom vore lyckligast på världen. Lycka kan inte köpas av pengar och Henning (huvud karäktaren) måste inse att han är lycklig. Han har vad man behövde på 1800 talet en tjeje, pengar, jobb, tak över huvudet och mat. Dom fattiga har ingen makt i boken dom arbetar som slavar och bara lyder dom rika. tyvärr så har jag inte kommit så långt har bara läst 110 sidor och jag har för mig att när som helst kommer det ske en förändring i boken eftersom tummen pratade om en revolution.Men Henning tvivlar på det och lever bara dag för dag.
Om vi åker 200 år frammåt i tiden så tror jag att det kommer fortfarande att finnas fattiga, rika.
Eftersom världen är uppbyggd på det där sättet. Vi i dom rikare länder behöver dom fattiga för vi ska kunna ha dett bra som t.ex kaffet varför är kaffet entligen så billigt. Eftersom vi använder barn arbetare i sydamerika som framställer kaffet och skadas otroligt mycket av alla kemikalier som finns i luften. Dom gör det nästan grattis medans företagen går i stora vinster.

små tankar kring boken :)

Tänkte bara skriva lite om vad jag har stött på, tänkt på.
I boken så förekommer det prostitution, nedsatt kvinnosyn
Vad kan det bero på?
Ja det kan bero på att kvinnorna hade inte så många rättigheter vid det där årtalet.
Dom satt oftas hemma, tog hand om barnen, lagade mat och tillfredsställde mannen när han kom hem efter jobbet.
Kvinnorna som inte var gifta prostituerade och gjorde allt för att tjäna en slant dom var ju tvugna att överleva.
Jag jämförde då och nu det har ändrats mycket i dom rikare länderna som t.ex sverige,usa,tyskland och många fler länder. Men i dom fattigare områderna som t.ex afrika och asien där är det fortfarande nedsatt kvinnosyn som t.ex i Iran där har kvinnorna nästan inte har några rättigheter alls.
Varför är det så?
Ja det kan bero på att vi i europa har gjort revolution och har en bättre välfärd.
Men det posetiva är att dom länder som har nedsatt kvinnosyn håller på att göra revolution som t.ex Syrien som strävar efter en demokrati.
Men det finns fortfarande lite problem i europa eftersom kvinnorna är inte helt jämställda och då pratar jag om lönerna mellan kvinna och man. Om du är en manlig lärare så tjänar du ungefär 25 tusen och en kvinnlig lärare tjänar 23 varför?
Tyvärr så så finns det inte konkreta svar på det, det kan skifta mellan olika människor vissa hävdar att kvinnor inte kan utföra samma jobb som en man kan. Ja det är ju så lite om vi kollar på byggbranschen men om båda är lärare så borde dom väll ha samma löner.

Stockekaren

Hittils så har jag inte stött på ett problem.
Det enda som har hindrat min förstårelse var några ord men jag googlade upp dom så jag fattade.
''rättframma''
''mylla''
''trashankar''
Kommer inte på så många nu men det var ungefär 10st ord som jag inte fattade.
Det kan bero på att språket som boken är skriven på inte används längre eller så är det ord som inte jag kunde :)

Kort sammanfattning :)

Tja tja bloggen !

Jag har nu läst 63 sidor ut av 289 och känner inte den där känslan när man fastnar för en bok tyvärr. Vet inte vad som kan va felet men jag tror att det kan bero på att den inte är spännande, får dig att tänka efter och fundera vad som kommer hända här next.

Men boken handlar om en ung kille som heter Henning Nilsson som kom från landet, nu var han påväg till stockholm(mina drömmars stad).

Han fick faktist en bra start i staden eftersom han hjälpte en bonde som hade fastnat i en uppförsbacke med sin vedkärra. Hans hjältedåd hyllades med att han fick bo hos bonden  i några veckor. Efter ett tag så träffar han på några människor från dalarna som heter Tyrs, Maja och kerstin som kommer va hans nyckel till framgång senare i boken . Han fick ett jobb på en fabrik och en bo plats men han blir tyvärr kär i Kerstin som är gift med Tyrs. Dalafolket återvände till dalarna och Henning blev väldigt ledsen för att han var så kär i Kerstin men han visste att det aldrig skulle fungera. Men han träffade på en kille som heter ''Tummen'' som jag faktist tyckte var den enda vettiga personen i helaboken hittils.

Jag tror att Henning kommer hamla i trubbel lite senare i boken men det är inte säkert och ifall det inte händer så är den här boken tyvärr den sämsta jag har läst. Eftersom jag gillar spännande böker som får dig att fundera efter. :)


Pojken drömde, Staden väntade !

''Pojken drömde, Staden väntade''
Dom där orden fick mig att fastna faktist dom enda orden som fick mig att tänka efter.
Vad var det pojken drömde om och vad väntade staden?
Jag tror att pojken drömmer om att bli rik och ihågkommen eftersom alla i 15-åldern vill bli rika så drog jag en slutssats. Ihågkommen vem vill liksom inte bli ihågkommen?
Vad väntade staden?
vad som väntade staden kan va att kvinnorna får rättigheter, staden växer, blir rik, elektricitet invigs i staden och nya uppfinningar kommer till staden som t.ex tv . :)

''In i det nya'' :)

Dom första meningarna av boken låter så här

'' I begynnelsen fick staden sitt sigill och märke : murar och torn intill vatten''
'' Skyddande sten restes mot allt som fanns utanför, mot fienden och vinden, mot kölden och mörkret''
'' En gång hade staden legat hoprullad som en igelkott i en bergsskreva''



Vilket intryck jag får av dessa meningar

Mitt första intryck av boken var att det kommer hända mycket för dom första meningarna var spännande.
Men jag blev förvånad eftersom det inte hände nåt som fick mig att fastna som dom första meningarna.
Han berättade mer om staden där han jobbade, vilka vänner han hade skaffat och vart han bodde.
Tummen tyckte jag var intressant för att han var aktiv och gjorde massa grejer gemfört med andra.
Han heter Ture Lindgren men man kallar han tummen för att han saknade en tumme på vänsterhanden.
Han hjälpte Henning att komma in i staden genom att berätta vilka man ska se sig för och vad som pågår i staden.


Svar på kommentar

Hej My :)
Varför jag tycker att det kommer bli en utmaning?
För att jag tycker att den är tråkig , långsökt eftersom han berättar om stockholm runt 1860 på ett tråkigt sätt.
Det skulle vara roligare om berättaren berättade på ett annat sätt.
Kanske lite mer action lite mer händelser skulle göra berättelsen bättre tycker jag.

Mina drömmas stad

Cha, Cha bloggen.

Jag vet inte vad min bok kommer handla om men jag kan gissa mig fram till att den kommer handla om en persons privat liv och hans uppväxt.

På omslaget så ser man barn leka och en gammal man gå över gatan.
Jag tror att det kommer handla om stockholm på 1860 talet hur det var och hur man levde på den tiden.
image description

Så här ser bokens framsida ut. Den ser trist och sliten ut det ska bli en utmaning att läsa klart boken.


Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0